Split

március 5, 2009 at 1:25 du. 3 hozzászólás

Diokléciánusz császár palotájának városa
Mindazok számára, akik rövid pihenésre vágynak, Split ideális úticél. Európa fővárosaiból csupán másfél órányi repüléssel, a csodálatos, látogatóinak sokat ígérő mediterrán városba érkezik.

split_panorama

Általános infók Splitről
Splitben található a 1700 éves Diokléciánusz császár palotája. A palotakomplexum építését a IV. századba fejezték be. Az első években, különösen a nyári időszakban. Diokleciánusz császár itt élte fénykorát. Uralkodása után pedig Split állandó tartózkodási helyévé vált. Diokléciánusz palota egyéni a világon, ugyanis e történelem folyamán szinte állandóan lakott palota.

Split város központjában található építészeti komplexumot, a Diokléciánusz palotát, a Szent Duje székesegyházat UNESCO, a világörökségek listájára jegyezte. A megőrzött palota pincéje ma számos kulturális és művészeti rendezvények és más sokféle spliti nyári játékok helye. A “Peristil” tér Egyiptomi kővel van kiépítve, itt található a Sfinx, mely a mauzóleumot őrizte. Később Diokléciánus sirheje lett. A palota közvetlen közelében számos kávézó van, a palota alatt több jellegzetességek boltja sorakozik, melyek kivállóak az ajándékok éa a meglepetések vásárlására.

sfinxofperistyleA “Peristil” tér  Egyiptomi kővel van kiépítve, itt található a Sfinx

Split közelében számos kirándulási lehetőség van. A szíves figyelmükbe ajánljuk Trogir, Kaštela városokat. Solin – régészeti lelőhely a nagy római város Salona leleteivel és több kora keresztény-kori műemlékkel. Látogassák meg a Split várostól délre eső Omis várost, ahol a Cetina folyó a tengerbe torkollik.

Mit nézzünk meg Splitben
Grgura Ninskog szobra- A splitben lévő emlékművek bemutatják a város évszázad történelmét. Látogassa meg a Ninski Grgur szobrát és ragadja meg a nagy lábújját, mely szerencsét fog hozni és álmait valóra váltja. Ninski Grgur képét Ivan Meštrović készitette, az Aranykapu előtt található a Diokléciánusz palota északi oldalán. Ninski Grgur jelentős személyiség mivel kitartóan követelte, hogy a szentmise horvát nyelven legyen tartva.

grgura-ninskog

Diokléciánus palotaSplitben lévő Diokleciánusz császár palotája 295-305 évekrevezethető vissza. E helyen élte fénykorát, örökségül pedig a remekbeszabott közép-dalmáciában palotakomplexumot hagyott hátra. A Diokléciánusz palota falain belül található a Szt. Duje székesegyház, melyet Split város védőszentjéről kapta nevét. A székesegyház a császári palota mauzóleumának alapjaira épült.

dioklecianus-palotaDiokléciánus palota

Park Marjan – Marjan-hegy – Split legkedveltebb városi kirándulóhelye, melynek 168 hektáros területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson levő kilátóból páratlan kilátás nyílik a környező szigetekre és az egész spliti akvatóriumra, amit Ön sem mulaszthat el! A friss tiszta levegője és kellemes hőmérséklete miatt “Split tüdejének” is nevezik.

Kapcsolódó linkek:

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , .

Rijeka(Fiume) – Opatija Dubrovnik

3 hozzászólás Add your own

Hozzászólás

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Felíratkozás