Dubrovnik

március 7, 2009 at 3:29 du. 2 hozzászólás

Dubrovnik – kőfalak között elrejtett gyöngyszem

Dubrovnikról
Dubrovnik a Dél-Dalmácia világhíres gyöngyszeme, a mediterrán tengermellék egyik legjobban megőrzött falakkal megerősített középkori városa. A történelem folyamán Dubrovnik egyedülálló köztársaság volt, szabadságát hosszú ideig harcmentesen megőrizte.

dubrovnikDubrovnik városfala

Dubrovnik városfala az ENSZ Világörökségeinek rangos sorában szerepel, mely magába foglalja a közélet számos épület eggyüttesét, ez egyház, világi és más magán épületeit. A stradun igen híres és hangulatos sétáló utcáin találhatók a Knežev kastély Szent Vlaha templom, Székesegyház, Carine és Vijećnica épületek.

Legyen Ön is részese mindennek, és győződjön meg írí költő szavainak igazáról: “Ha a földi paradicsomot keresed, Dubrovnikban megtalálod!” A történelem folyamán Dubrovnik jelentős szerepet töltött be a hajózók számára, saját törvénnyel rendelkező város volt. Itt volt Európa legelső gyógyszertára, igen jól szervezett tengerészeti flottája, erős gazdasági , kulturális és oktatási intézményei. Dubrovnik lakosságát „uraknak“ tartották. Dubrovnikban élt ai ír költő George Bernard Shaw, aki akkoriban igy írt : „Ha földi Paradicsomot keres, jöjjön Dubrovnikban.“

Dubrovnik közelében van Trsteno város, ahol megtekinthető a világ legöregebb arboretuma ,mely az ötödik századból maradt ránk. E botanikus kertjben két Platane van melyek 400 évesek. Lokrum sziget – a város közvetlen közelében fekszik. E parkosított szigeten a hajótörés után Richard Lavljeg Srca a legenda szerint itt talált menedéket. Lokrum – várossal szemben találtató szigeten csodálatos természetvédelmi erdő és botanikus kert van, számos standokkal beleértve a nudista strandot is.

lokrumsziget
Lokrum sziget

Dubrovniki látnivalók:

Városfal Dubrovnik városfala összeköti a jelent a múlttal, Európa egyik leginkább védelem alatt álló építménye. E városfal 1940 m hosszú, öt bástyával, melyeket feltétlenül meg kell tekintenie. A fal külső oldalán van a régi városrész egy része. Romantikus kis utcácskák húzódnak, ahol többszáz éves stíluskorokat átfogó Dubrovnik múltjából származó középületeket, palotákat és lakóházakat találnak. Lokrum sziget és a bástyákban számos kulturális rendezvények helye, a Minčeta bástya az esküvőkkor megrendezett vendéglátás helye.
du_sponza Sponza palota Sponsa palotában van a volt Köztársaság archívuma, ahol őrzik a 12. századtól ránk maradt dokumentumokat. Itt lépésről-lépésre megtekintheti az egykori Dubrovnik politikai és gazdasági fejlődését, valamint Európa többi országaival tartott kapcsolatait.

Lovrijenac-erőd Lovrijenac, Dubrovnik –városon kívül található erős vár, mely a különféle ellenségektől védte a város főbejáratát. Ma Lovrijenac-erődben számos nyári játékok, kulturális és művészeti események helye. Itt játsszák a “Hamlet” színdarabot, amit szinte minden évszakban megtekinthetnek.

Lovrijenac-erőd

Lovrijenac-erőd

du_orlando1 Orlando oszlopa Közel a palota bejáratánál található az Orlando középkori vitézről kivésett oszlop, mely Nagy Kátoly unoka öccse volt. Orlando oszlopot Dubrovnikban a 15. században emelték fel min a szabadság és függetlenség jelképe. A Dubrovnikban megtartott nyári játékok ideje alatt mindenki számára szembetűnik az oszlopon lobogó zászló, melyen még a mai napig is a Libertas (szabadság) olvasható. Látogasson el Dubrovnikban, ahol az Orlando oszlop a találkozások helye. Innen körbejárhatják és megcsodálhatják e jellegzetes középkori várost.
Reklámok

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , , , , , , .

Split Zadar

2 hozzászólás Add your own

  • 1. Mljet sziget « Adriai szigetek  |  március 27, 2009 - 8:56 du.

    […] Pelješac, polipkülönlegesség, rák — hotelcroatia @ 8:17 pm A Dél-Dalmáciában, Dubrovnik közelében található Mljet-sziget egyik részét nemzeti parkká nyilvánították. Az ínyencek […]

    Válasz
  • 2. Lopud sziget « Adriai szigetek  |  március 29, 2009 - 8:38 du.

    […] Lopud sziget Kategória: Uncategorized — Tags: 13 sziget, adriai tenger, Dubrovnik, Elafit-szigetcsoport, Lopud sziget, Pelješac, Šunj — hotelcroatia @ 8:29 pm A Lopud-sziget a Pelješac és Dubrovnik között található, 13 szigetből álló Elafit-szigetcsoport tagja. A sziget tökéletes helyszín azok számára, akik a nagyvárosok rohanásától távol szeretnék eltölteni szabadságukat. Itt nincsenek autók, az érintetlen természet, a homokos strandok és a tengerparti sétányok garantálják a felhőtlen kikapcsolódást. A szigeten található a Šunj strand, amely az Adriai-tenger egyik legszebb homokos partszakasza. A viszonylag kalandos sétával megközelíthető strand, a sziget déli részén fekszik. A Lopud-szigetet rendszeres hajójáratok kötik össze Dubrovnikkal. […]

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Felíratkozás

Legutóbbi bejegyzések


%d blogger ezt kedveli: