Pula

március 12, 2009 at 11:26 de. Hozzászólás

Pula – antik város

Látogasson el Pulába és vegyen rész a számára legkedvesebb sztárok koncertjén, mely rendezvények helye a romai korból ránkmaradt pulai Amfiteátrum.

arenapula

Puláról

Pula egyik legismertebb és egyben leggyakrabban látogatott híressége az I. századból ránk maradt, gyönyörű római kori Amfiteátrum. Ma a legjobban megőrzött Arena valamikor a gladiátor játékok helye volt.

Látogassa meg a város főterén lévő Augustus templomot, a Slavoluk Sergijevacát, mely “Zlatna Vrata” illetve Aranykapu néven ismert. Az amfiteátrum alagsorban található múzeumában számos olaj és bor termékek kiállítását tekinthetik meg. A figyelmükbe ajánljuk még a szórakoztató halász estéket. Ne mulassza el megkóstolni a tengeri gyümölcsöket, a kiváló hal specialitásokat.

augustustemplom

Pulán élt James Joyce  író, akinek a bronzból készült ülő szobrát az “Uliks” bár mellett találja ugyanis e bárban Joyce jó maga is kávézott, borozgatott. A Pulában látogatóvendégek fényképek készítésével feltétlenül megörökítik találkozásukat vele.
james-joyceJames Joyce író bronzból készült ülő szobra
Amfiteátrumban szinte világszerte híres művészek, sztárok léptek fel, mint: pl. Alanis Morissette, Cesaria Evora, Anastacia, Vanessa Mae, Sting, Joe Cocker, Luciano Pavarotti és Placido Domingo, Simply Red, Jamiroquai és mások.
koncert
Pula, a számos és változatos rendezvényei miatt a kikapcsolódni vágyók ideális úticélja.
Látnivalók:
Arena Pulán – Természetesen az első között azonnal megemlitjük a pulai Arenát, hiszen az egyik legismertebb és legnagyobb védelem alatt álló örökség. Emiatt az üdvözlőlapok leggyakoribb motívuma valamint a Pulába látogatók, turisták kedvenc helyévé vált. Aréna az l. században épült, a gladiátor játékok színhelye volt. A középkorban itt tartották a vitézi turnékat és vásárokat, ma pedig számos kulturális rendezvény helye. Alaksorában az év minden szakában nyilvántartott „Antik Isztra olajbogyó termékek és borászat„ kiállítás sorozatát tekintheti meg.
Aranykapu – Golden Gate- Pula utcáin sétálva ne mulassza el megtekinteni a Sergijevaca család boltíves Aranykapuját. Porta Aurea kaput 3 családtag tiszteletére emelték, akik e helyen igen magas funkciót töltöttek be. Kapu keleti része nincs kidíszítve, a nyugati oldala mely látszik gazdagon díszített.
pulagoldengate
pu_augustov_hram Augustus temploma – Fórum városrészen lévő hram a Roma istennőnek és August császárnak van szentelve. Krisztue előtt 2 évvel, August császár halálának 14. éves évfordulójára építettek. Hram hosszú időn keresztül változtatta funkcióját. A háború idején 1944-ben a bombázások közepette igen megrongálódott, majd később renoválásra került. Augusti hramnak ikerpárja a Dijanin hram, melyet nagy valószínűséggel ugyanabban az időben és stílusban építettek. Ma, sajnos csak az egyik fal maradványa tekinthető meg.
pu_bale Bale – Pula beceneve Bale, mely az idők folyamán feledésbe merült. A tájszólásban a nyugalmas kőházak utcáin tapasztalható hangulatot, az isztriai csendet, és annak varázsát egyetlen egy szóban, -úgymond eredeti isztriai tájszólásban „Balama“ –val fejeztek ki. Győződjön meg Ön is e varázslatos hangulat valóságáról.
Kapcsolodó linkek:

Reklámok

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Zadar Makarska

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Felíratkozás


%d blogger ezt kedveli: